E-TEBLİGAT VE UETS HAKKINDA HER ŞEY
Teknolojinin hızla yayılmasıyla fiziki olarak yürütülen birçok iş ve işlem dijital ortama taşındı. Bu gelişmeler; kurumlara, şirketlere ve bireylere zaman ve maliyet konusunda büyük tasarruf sağladı. Dijital ortama taşınan işlemlerin en verimli uygulamalarından bir tanesi de Elektronik Tebligat (e-Tebligat) uygulaması oldu. Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden gönderilen e-Tebligatlar, fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işleminin saniyeler içinde gerçekleşmesine imkân sağladı. Sizler için hazırladığımız blog yazımızda e-Tebligat ve UETS hakkında merak ettiğiniz sorulara cevap bulabileceksiniz.
E-Tebligat ve UETS Nedir?
E-Tebligat; Tebligat Kanunu kapsamında belirlenen ve tebligat çıkarmak için yetkisi bulunan merciler tarafından elektronik ortam üzerinden hazırlanan tebligatların, e-Tebligat Yönetmeliği’ne uygun olarak değiştirilemez ve inkâr edilemez bir şekilde alıcılarına iletilmesidir. Elektronik Tebligat Yönetmeliği, 6 Aralık 2018 tarihinde, 30617 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 7201 sayılı Tebligat Kanunu ile belirlenen tebligat çıkarmaya yetkisi olan tüm mercilerin; özel hukuk tüzel kişileri(şirketler), kamu kurum ve kuruluşları, avukatlar, arabulucular, noterler ve bilirkişiler gibi kanun kapsamında yer alan gerçek ve tüzel kişilere tebligatların elektronik yolla iletilmesi şartı getirilmiştir. UETS ise yönetmeliğe uygun olarak hazırlanan tebligatların değiştirilemez ve inkâr edilemez şekilde alıcılara iletilmesini sağlar. Tebligatını elektronik yolla alma zorunluluğu olmayan gerçek ya da tüzel kişiler de isteğe bağlı olarak elektronik tebligat adresi edinerek e-Tebligat uygulamasının avantajlarından faydalanabilir.
UETS SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
UETS sistemi sayesinde tebligatlar alıcılara dijital ortam üzerinden iletilir. E-Tebligat, geleneksel tebliğ işlemleriyle aynı hüküm ve niteliklere sahip olmasına rağmen kullanıcılarına bilindik yöntemlerin aksine daha hızlı, pratik ve kullanışlı bir sistem sunar. Bu sayede tebligat çıkarması gereken kurumlara ve alıcılara büyük kolaylık sağlar. Belge içeriğinin bütünlüğünün kesin olarak zarara uğramayacağını garanti eden UETS, kâğıt kullanımının önüne geçerek çevre dostu bir yaklaşım sunar. Hızlı işlem kolaylığı ile zamandan büyük oranda tasarruf sağlaması Ulusal Elektronik Tebligat sisteminin en verimli özellikleri arasında yer alır.
TÜRKKEP UETS entegrasyonunun kullanıcılarına sunduğu bazı avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Verilen hizmetin kalitesini artırır.
- Hayatı kolaylaştırır; pratik, hızlı ve güvenli bir iletişim imkânı sunar.
- Fiziki kâğıt ihtiyacının ortadan kalması nedeniyle doğaya ve çevreye verilen birçok zararın önüne geçilmiş olur.
- Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işleminin saniyeler içinde tamamlanmasını mümkün hale getirir.
- Kişisel verilerin ve bilgilerin korunmasını sağlar.
- Gönderilen ya da alınan belgenin içeriğinin bir başkası tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder.
- Gönderi ve arşivleme gibi maliyetlerden tasarruf edilmesini sağlar.
UETS ZORUNLULUĞU OLANLAR İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?
UETS zorunluluğuna tabi olan kurum, kuruluş, özel şirket ya da bireylerden istenen bilgi ve belgeler şu şekildedir:
- Türk Vatandaşı Olan Gerçek Kişiler:C. kimlik numarasının içerisinde yer aldığı kimlik bilgileri.
- Yabancı Gerçek Kişiler: Yabancı kimlik numarasının içerisinde yer aldığı kimlik bilgileri.
- Tüzel Kişiler: Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde (MERSİS) kaydı olanların MERSİS numarası. MERSİS’te kaydı bulunmayan tüzel kişilerin tabi oldukları sistem bilgisi.
- Birlikler ve Kamu Kurum / Kuruluşları: Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemine (DETSİS) kayıtlı olanların sistem ve numara bilgisi. DETSİS’te kaydı olmayanlar için tabi oldukları sistem bilgisi.
UETS ZORUNLULUĞU OLMAYANLAR İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?
UETS zorunluluğuna tabi olmayan gerçek ya da tüzel kişilerden istenen bilgi ve belgeler şu şekildedir:
- Türk Vatandaşları: Üzerinde kimlik numarası yer alan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, kanunen kimlik yerine geçen resmî belge, pasaport veya e-İmza.
- Yabancı Kişiler: Yabancı kimlik numarası, pasaport, Mavi Kart numarası ya da e-İmza.
- Tüzel Kişiler: Tabi oldukları sistem bilgileri.
UETS ÜZERİNDEN GELEN E-TEBLİGATLAR NASIL CEVAPLANIR?
UETS üzerinden gelen tebligatlara hızlı, güvenli ve pratik cevap verebilmenin en kolay yöntemi Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemidir. Türkiye’de e-dönüşümün önde gelen kurumlarından biri olan TÜRKKEP’in KEP sistemi, UETS ile entegre olabilen ilk KEP sistemidir. TÜRKKEP KEP kullanıcıları, hesapları üzerinden UETS hesaplarına gelen tebligatlarını TÜRKKEP’den almış oldukları entegre uygulamaları üzerinde görebilir ve gelen tebligatlarına KEP iletisi ile basit bir şekilde cevaplarını oluşturabilir..