Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 8 başlıktan oluşan kamuda tasarruf planını açıkladı. Haberleşme ve iletişim giderlerinin yer aldığı başlıkta, kamu iletişiminde dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidileceği vurgulandı. TÜRKKEP’e göre kamusal iletişimde dijital yöntemlerin tercih edilmesi ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf dönemi için alınan tedbirleri açıkladı. Planlanan harcama tedbirlerinin üç temel ekseninde; kamuda tasarruf, bütçe harcamalarında disiplin ve kamu yatırımlarında verimlilik yer alıyor. Taşıt kullanımından kamu binalarına, istihdamdan idari yapılanmaya, yurt dışı görevlendirmeden enerji ve atık yönetimine kadar birçok tedbiri içeren kamuda tasarruf planında, “haberleşme giderleri” için alınan önlemler ise önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda; kamuda haberleşme ve iletişim giderlerinde dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidilmesi planlanıyor. Öne çıkan haberleşme ve iletişim tedbirleri arasında; kamuda elektronik yazışmaya geçişin tamamlanması, fiziksel arşivlerin elektronik ortama taşınması ve elektronik tebligat sistemi kullanımının yaygınlaştırılması maddeleri yer alıyor. Tedbirler kapsamında; yayın, rapor ve benzeri tanıtım amaçlı dokümanlar da fiziki olarak değil elektronik ortamda paylaşılacak. Uygulanacak tedbirlerle birlikte bütçe açığı, faiz yükü, kamu borçlanması ve cari açıkta ciddi azalma olacağı öngörülüyor. Tedbirlere uyulmadığının tespiti durumunda Cumhurbaşkanlığı ve ilgili idareler, aykırılık yapan kuruma idari yaptırım ve para cezası uygulayabilecek.
KAMUDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE ÖNCELİK VERİLECEK
Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu yatırımlarında verimlilik sağlamak adına önceliklendirmeye gidildi. Bu uygulama ile yatırım ödeneklerinde yüzde 15’lik kesintiler yapılacak ve bu kesintiler önceliklendirilen yatırım alanlarına kanalize edilecek. Geçtiğimiz dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Orta Vadeli Programda öne çıkan yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm başlıkları, kamuda tasarruf paketinin de öncelikli yatırım başlıkları arasında yer alıyor. Uygulama ile yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm projelerine yatırım önceliği sağlanacak. Bu sayede; enflasyonla mücadeleye katkı sağlanması, Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması ve verimliliğin sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.
“E-TEBLİGATLARA KEP’LE YANIT VERİLMESİ MİLLİ TASARRUF VE YEŞİL DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAYACAKTIR”
E-Tebligat sistemi ve KEP kamu kurumlarına olduğu kadar, özel şirketlere, ticari işletmelere, şahıs şirketlerine ve bireylere avantajlı ve çok daha az maliyetli bir tebligat iletişimi fırsatı sunuyor. Kâğıt, kargo, arşiv, mürekkep, toner, taşıma gibi fiziki ihtiyaçları ortadan kaldıran e-Tebligat hizmeti, zaman ve maliyetten büyük oranda tasarruf edilmesini sağlıyor. E-Tebligat kullanımının yaygınlaşmasının ne kadar önemli olduğunu Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in açıkladığı kamuda tasarruf tedbirlerinde de görüyoruz. Bu tespitin ve uygulamanın çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre UETS üzerinden son 5 yılda gönderilen elektronik tebligat sayısı 213 milyona ulaşmış durumda. Bu sayede kamuda 7 milyar 136 milyon 589 bin TL tasarruf sağlanırken, 126 bin 990 ağacın kesilmesinin önüne geçildi. E-Tebligat zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra çevreci yaklaşımıyla doğanın korunmasına da katkıda bulunuyor. Son yıllarda kamuda e-Tebligat kullanımının artmasıyla sağlanan bu tasarruf, kamuda tasarruf paketiyle artarak devam edecektir.
Konu tasarruf etmek olduğunda dijitalleşmenin öne çıkarılmasını oldukça anlamlı buluyoruz. TÜRKKEP olarak tebligat işlemlerinin taraflar arasında uçtan uca sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve tarafların süreci sorunsuz şekilde yürütebilmesi için her aşamada kullanıcılarımızın yanındayız. TÜRKKEP, PTT ile 2019 yılında yaptığı iş ortaklığıyla Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) entegratörü olan ilk kuruluştur. UETS-KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) entegrasyonu sayesinde UETS gönderilerinin KEP posta kutusuna gelmesini sağlıyoruz. Bu sayede KEP kullanıcıları kolaylıkla e-Tebligatlarına yanıt verebiliyor. Yanıtla seçeneği tıklandığında tebligatın barkod numarası ve kamu kurumunun DETSİS numarası otomatik olarak iletiye geliyor. Bu sayede kullanıcılarımız hem doğru tebligata yanıt verdiğinden emin oluyor hem de barkod ya da DETSİS numarası aramak gibi bir zahmete girmeden tebligatlarına hızlıca cevap verebiliyor.
Kamuda resmi iletişim maliyetinden tasarruf etmek için elektronik tebligat kullanımının yaygınlaştırılması çok doğru bir yaklaşım. Diğer yandan elektronik tebligat alan vatandaşlarımızın ya da kurumlarımızın tebligatlarına KEP ile yanıt vermesi için uçtan uca milli tasarruf sağlayacaktır. Bu nedenle bireyden kuruma tüm paydaşların KEP sahibi olmasını; kırtasiye ve posta maliyetinden ve zamandan tasarruf etmelerini destekliyoruz.
“E-TEBLİGAT ve KEP YÜZDE 95 ORANINDA MALİYET TASARRUF SAĞLIYOR”
E-Tebligatların en yoğun kullanıldığı alanlardan bir tanesi de ticari alanlar. Ticari olarak gönderilen tebligatların tamamen dijital ortamda iletilmesinin pek çok avantajı bulunuyor. Birebir şahit olduğum ve hatta fotoğrafladığım bir olayı paylaşmak istiyorum: Bir şirket herhangi bir nedenden dolayı kapatıp gitmiş. Kapısında 30 tane haber kâğıdı ve 3 tane tebligat var. Bu kâğıtları ve tebligatları gönderenlerin kapatan şirketten alacakları var. Haklarını aramak adına mahkemeye başvurabilmek için bu bildirimleri yapmak zorundalar. Düşünün 33 kişi kapıya gelmiş, asansörle yukarı çıkmış ve elektrik harcamış, araçlarını kullanarak mazot harcamış, kâğıt kullanmış vs. Bu konu aslında ticaretin çok içinde olan bir konu ve firmalar çeşitli sebeplerle temerrüde düşebilirler. Ancak ticaretin bu kadar içinde olan bir konuda hak aranması böylesine zor olmamalı. Bu işlemler gönderim yapan kişiler için oldukça maliyetli. Eğer bu işlemler noter ve posta aracılığıyla değil de KEP üzerinden yapılsaydı maliyetin yüzde 5’ine gerçekleştirilebilirdi. Üstelik zaman kaybı da cabası. O nedenle gelecekte bu resmin olmaması adına biz KEP kullanımının bütün ticari kuruluşlarda zorunlu hale gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz TÜRKKEP olarak başta pazaryerleri, perakendeciler, sanayiciler vb. büyük ekosistemleri KEP’leştirmek için kendi payımıza düşeni yapıyoruz.