PEKİ E-İMZA NEDİR?
E-imza, elektronik ortam üzerinden oluşturulan dokümanların imzalanmasında kullanılır. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda ise e-İmza nedir sorusu şöyle cevaplanmıştır; Bir başka elektronik veriye eklenmiş olan ya da elektronik veri ile mantıksal bir bağlantısı olan, kimlik doğrulanması amacıyla kullanılan elektronik veriye e-İmza denir.
E-imzalar harf, rakam ve objelerden oluştuğu için taklit edilmesi, değiştirilmesi ya da benzerinin yapılması mümkün değildir. E-imza bu nedenle maksimum güvenli bir yapıya sahiptir. Elektronik ortamda yapılan imza işlemi ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile yapılan gönderim sayesinde zamandan önemli ölçüde tasarruf edilir. Yapılan araştırmalara göre çalışma hayatında ortalama 3 iş gününü bulan imza süreçleri, elektronik imza sayesinde dakikalar içerisinde tamamlanır.
E-imza, fiziksel olarak kâğıt kullanımı ihtiyacını ortadan kaldırarak ağaçların korunmasına katkıda bulunur. E-imza ile kolayca imzalanan evraklar KEP ile dijital ortamda dakikalar içerisinde alıcıya iletiliyor. Bu sayede kargo süreçlerini sıfıra indirerek bireylerin, şirketlerin ve kurumların karbon ayak izini düşürür. Bu sayede sürdürülebilir yaşama büyük katkı sağlanır.
TÜRKKEP E-İMZA KULLANICILARINA BİRÇOK AVANTAJ SUNUYOR
Tamamen elektronik ortamda yapılan e-İmza işlemleri kullanıcılarına hızlı ve güvenilir iletişim imkânı sağlar. TÜRKKEP e-İmzanın kullanıcılarına getirdiği avantajlardan bazıları şöyledir:
- TÜRKKEP e-İmza ile imzalanan bir evrak, imza işleminin ardından kesinlikle değiştirilemez. Böylelikle veri bütünlüğü endişeye yer bırakmayacak bir şekilde korunur.
- İmza işlemlerinde kişinin kimliği, elektronik ortam üzerinden kesin bir biçimde doğrulanmış olur.
- E-imza ile elektronik ortam üzerinden gerçekleşen işlemler inkâr riskini ortadan kaldırır.
- TÜRKKEP e-İmza, hukuki olarak ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahiptir.
- E-imza, işlemlerin güncel, hızlı ve profesyonel bir biçimde ilerlemesini mümkün kılar.
TÜRKKEP E-İMZA BİRÇOK ALANDA RAHATLIKLA KULLANILABİLİR
E-imzalar, farklı birçok alanda kolayca kullanılabilir. Bu sayede iş ve işlemler zahmetsiz ve hızlı bir şekilde ilerler. TÜRKKEP e-İmzanın kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Kayıtlı Elektronik Posta sisteminde.
- E-devlet Kapısı uygulamalarında.
- E-imza uyumlu kamu sistemlerinde. (UYAP, EKAP, E-Haciz vb.)
- Elektronik sosyal güvenlik ve sağlık sistemlerinde.
- MERSİS üzerinde yer alan ticaret sicil işlemlerinde.
- Ödeme talimatı vb. gibi bankacılık işlemlerinde ve finansal uygulamalarda.
- Elektronik ortamda her türlü kıymetli evrakın imzalanmasında.
- Elektronik yazışmalar ve sözleşmelerde.
TÜRKKEP E-İMZA NASIL ALINIR?
E-imza başvuru süreci, TÜRKKEP üzerinden kolay bir şekilde yapılabiliyor. E-imzayı bireysel olarak almak isteyenler kişilerin başvuru sırasında, T.C. kimlik numarasının net bir şekilde görülebildiği nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Başvuru esnasında Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi ve başvuru belgesinin imzalanması da gerekiyor. Kurumsal elektronik imza başvurularında ise 6 ay içerisinde Ticaret Sicil Memurluğundan alınmış faaliyet belgesi aslı, ilgili kuruma ait noterden onaylı imza sirkülerinin fotokopisi, başvuru yapan gerçek kişinin T.C. kimlik numarasının göründüğü nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportunu yanında bulundurması gerekiyor. Ayrıca, başvuru esnasında başvuru formu ve NES Taahhütnamesinin imzalanması gerekiyor. İşlemlerin ardından E-İmza ile birlikte verilen USB Token’ın bilgisayara entegrasyonu ile e-İmza kurulum işlemi tamamlanmış oluyor.
E-İMZAYI KİMLER ALABİLİR?
Dileyen herkes bireysel olarak E-İmza başvurusunda bulunabilir. E-serbest Meslek Makbuzunu kullanacak mükelleflerin ise Özel Entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine kayıt olabilmesi için E-İmza almaları gerekmektedir.
E-İMZA ISLAK İMZAYA GÖRE NEDEN DAHA GÜVENİLİRDİR?
E-imzanın sağladığı güvence, mevcut verinin değiştirilememesinden kaynaklanır. KEP ile gönderilen e-İmzalı verinin alıcı dışında farklı kişilere ulaşmaması nedeniyle de ıslak imzaya göre çok daha güvenlidir.
E-İMZANIN HUKUKİ BOYUTLARI NEDİR?
E-imza, Elektronik İmza Kanunu’nda ıslak imza ile eşdeğer olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple elektronik imza, hukuksal geçerliliğe sahip bir imzalama yöntemidir.